Ar putea fi masajul senzual un atribut social?
Pielea ne oferă extraordinar de multe informații despre lumea înconjurătoare. Dacă nu am avea simțul tactil, ne-ar fi foarte greu să ne descurcăm în ceea ce facem, întrucât nu am mai putea simți cădura soarelui, atingerea rece și delicată a unui fulg de nea, ori mângâierea tandră a celor dragi.
Istoricul cercetarilor
Oamenii de știință studiază de mai multe decenii efectul și implicațiile senzațiilor fizice asupra vieții omului. Mii de celule nervoase receptoare de la nivelul pielii și de sub piele au rolul de a percepe căldura, frigul, lumina, atingerea, presiunea și durerea fizică. Spre exemplu, cercetătorii au descoperit că deși durerea nu este ceva plăcut, ea are și părțile ei bune. Întrucât durerea este sistemul de alarmă încorporat al corpului, care ne informează dacă ceva nu merge bine.
Vesti bune despre masajul senzual
Vestea bună este că în ultimii ani, oamenii de știință au început să-și focalizeze studiile și asupra senzațiilor de plăcere.
În anul 2009, o echipă de cercetători de la Universitatea din North Carolina, SUA, și Universitatea din Gothenburg, Suedia, au reușit să descopere senzorii pielii care ne fac conștienți de atingerile plăcute. Acest studiu este foarte valoros, întrucât ne oferă o nouă înțelegere despre modul în care atingerile influențează viața și dezvoltarea ființelor umane. El ne dă de asemenea o nouă perspectivă asupra modului în care masajul poate să ne ajute în viața socială, să crească forța legăturilor noastre sociale, să ne îmbunătățească relațiile și așa mai departe.
Dar cel mai important aspect este faptul că cercetătorii au determinat că doar un anumit tip de atingere activează receptorii. Conform unui articol publicat în revista „Nature Neuroscience”, pielea trebuie să fie atinsă cu o anumită viteză. Astfel, o viteză de 4-5 cm pe secundă sau chiar mai lent, cu 10 cm pe secundă, este ideală pentru declanșarea senzațiilor plăcute. Această descoperire este foarte importantă pentru noi, întrucât masajul senzual se focalizează exact asupra acestui tip de atingeri.
Noi cercetari?
În anul 2013, o altă echipă de cercetători, de această dată de la Caltech, au demonstrat existența unor receptori senzoriali specializați pentru senzațiile de plăcere. Echipa a mai afirmat de asemenea că acești neuroni specifici sunt activați selectiv de mângâieri, dar nu și de alte forme de atingere (cum ar fi loviturile sau ciupiturile). Acesta a fost primul studiu care a identificat neuronii senzoriali definiți molecular pentru atingerile plăcute. Și din nou, acest studiu are o foarte mare însemnătate, întrucât dovedește faptul că masajul delicat și senzual hrănește sistemul nervos cu o „hrana” de care are nevoie.
Studiile care au urmat au arătat că lipsa alinării și consolării fizice este stresantă pentru tineri. Astfel, un masaj delicat și tandru ajută nu doar la eliminarea stresului, ci și la o dezvoltare firească a ființei umane.
Alte studii au indicat că absența prelungită a atingerilor face ca oamenii să rămână cu răni emoționale adânci, care sunt greu de vindecat. Prin urmare, cercetătorii au sugerat faptul că un masaj delicat sau senzual, realizat săptămânal, este o necesitate pentru oamenii singuri sau singuratici.
Iar studii ulterioare au arătat că masajul senzual îmbunătățește randamentul în muncă, reduce stresul și crește capacitatea sistemului imunitar.
Ce sa concludem?
În lumina acestor câteva sute de studii, cercetătorii au concluzionat că pielea este un organ de socializare, nu mai puțin decât sunt ochii, urechile și gura. Și toate acestea au o logică. Deoarece noi suntem ființe care iubesc atingerile și mângâierile. Și ne alinăm copiii cu atingeri pline de căldură. Ne îmbrățișăm și mângâiem prietenii aflați în nevoie. Ne sărutăm iubiții și le atingem chipurile. Ne masăm și mângâiem ființa iubită atunci când facem dragoste…